Bij Rijschool Beter voor rijbewijs B+ / rijbewijs BE:

 • Volgens de RIS-methode,
 • Met gediplomeerde instructeurs,
 • Ook in je eigen omgeving

Aanhanger rijbewijs

Aanhanger rijles bij Rijschool Beter

Je kent het wel als het voorjaar begint, de auto’s met hun caravans erachter. Of tijdens die verbouwing of verhuizing, je hebt net even te zwaarl afval of te grote meubelstukken om achter in je auto te leggen. Dan komt bij jou ook die gedachte naar boven, ‘Een aanhanger rijbewijs had nu wel handig geweest’.

Treuzel niet langer en ga voor die toevoeging achter je rijbewijs B. Haal je aanhangerrijbewijs ofwel je caravanrijbewijs.

Welk aanhangerrijbewijs kan ik halen

Kort gezegd zijn er 3 aanhanger rijbewijzen te halen B, B+ en BE. Welke voor jou nodig is, is  afhankelijk van het gewicht en laadvermogen van de combinatie auto en aanhanger / caravan. Het mooie is, zeer waarschijnlijk heb je rijbewijs B al.

Rijbewijs Voorwaarden
Rijbewijs B Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen);
Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Rijbewijs B+ Iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (leeg gewicht + laadvermogen).
Rijbewijs BE Een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen);
Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (leeg gewicht + laadvermogen).

Wil jij deze zomer met de caravan op vakantie?

Neem contact met ons op en

Naast je rijbewijs B zijn er twee toevoegingen aan dat rijbewijs waarmee je een aanhanger / caravan mag trekken. Lees hieronder welke twee dit zijn en wat het verschil is tussen beide rijbewijzen.

Rijbewijs B+

Het rijbewijs B+ is een tussenstap van rijbewijs B naar rijbewijsBE. Met het rijbewijs B+ mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. De aanhanger mag je uiteraard ook vervangen voor je caravan. Wil je een zwaardere combinatie rijden heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test. Heb je tijdens deze aanvullende test aangetoond dat je een auto met een aanhanger kunt besturen, dan mag je het rijbewijs B+ bij je gemeente aanvragen. Rijbewijs B+ is niet heel gangbaar en wordt er direct gekozen voor het halen van het E achter B rijbewijs.

 • Minimum leeftijd van 18 jaar
 • Theoriecertificaat voor het rijbewijs B
 • Praktijkexamen met de auto

Rijbewijs BE

Voor het behalen van je rijbewijs ‘E achter B’ is een theoriecertificaat niet verplicht. Wel dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs B. Dit toont aan dat je in staat bent om een auto te besturen. Wil je het ‘E achter B’-rijbewijs halen dan moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Minimum leeftijd van 18 jaar
 • In het bezit zijn van een rijbewijs B
 • Een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger

Veel gestelde vragen over het aanhanger rijbewijs

Met de volgende rijbewijzen mag je met een aanhanger achter je auto rijden.

 • Rijbewijs B
 • Rijbewijs B+
 • Rijbewijs BE

Let wel. Met rijbewijs B en B+ ben je beperkt met wat je mag!

Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.

Het rijbewijs B+ mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo.

Zolang de toegestane maximale massa van de auto + aanhangwagen (leeg gewicht + laadvermogen) samen niet hoger is dan 3500 kg heb je geen rijbewijs B+ of BE nodig.

Rijbewijs BE  of rijbewijs B+ is verplicht als het ledig gewicht plus het laadvermogen van de trailer méér is dan 750 kilo. Is dit minder? Dan is rijbewijs B voldoende.

Veel gestelde vragen over het rijbewijs BE

Wanneer je code 96 op je rijbewijs hebt staan geeft dit aan dat je hebt laten zien dat je voldoende verkeersinzicht en controle hebt om een lichte combinatie op een veilige behendige manier te besturen in het openbare verkeer.

Deze toevoeging op je rijbewijs is er een welke je sinds 2013 kunt halen als tussen stap naar rijbewijs BE

Vóór 1984 werd rijbewijs E automatisch op je rijbewijs B bijgeschreven na het goed afleggen van het examen. Vanaf 1984 moet je hiervoor aparte praktijkexamens af leggen.

U mag met een auto een caravan of aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. Dit betreft dan het leeggewicht van de caravan / aanhanger + het laadvermogen. Een aanhanger, paardentrailer of caravan trekken van meer dan 750 kilo, mits de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomen (leeggewicht + laadvermogen).