Rijangst overwinnen
Rijlessen voor mensen met rijangst
Wil jij je rijangst overwinnen? De eerste stap heb je al gemaakt, door het bezoeken van deze pagina. Het is immers zonde als je door angst nooit meer in een auto durft te stappen, of bepaalde situaties in het verkeer vermijdt. We vertellen je graag meer over de verschillen tussen rijangst en faalangst en over de rijlessen met angst.
Rijangst of faalangst?
Laten we beginnen bij de termen faalangst en rijangst worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn toch twee verschillende dingen. Om beter om te gaan met deze fobieën is het belangrijk om te weten waar nu precies jouw specifieke angst ligt. We spreken van faalangst als het gaat om de angst om fouten te maken, bijvoorbeeld tijdens de rijlessen of het examen. Rijangst kan zich uiten tijdens rijlessen, maar zien we vaker bij mensen die hun rijbewijs al hebben gehaald. Je durft bijvoorbeeld niet meer op de snelweg te rijden, krijgt een ongemakkelijk gevoel bij het rijden door tunnels of vermijdt rijden in het donker.
Rijlessen voor mensen met angst
De term rijangst zegt het eigenlijk al: je bent bang om te rijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma na een ongeluk in de auto, een algehele angststoornis of andere persoonlijke omstandigheden. De belangrijkste vraag is dan natuurlijk: hoe kan ik mijn rijangst overwinnen? De instructeurs van Rijschool Beter in Zaandam zijn erin getraind om jou te helpen om jouw rijangst te verminderen en onder controle te krijgen. Zo leer je hoe je jouw rijangst overwint zodat je op een comfortabele manier in jouw auto rijdt of je rijbewijs haalt.
Rijangst statistieken
Rijangst of faalangst is niets om je voor te schamen, kijk maar eens naar deze statistieken:
- Van de 7 miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters zit de helft wel eens nerveus of angstig achter het stuur.
- In Nederland lijden er naar schatting tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen aan een vorm van rijangst.
- Van de geschatte 1 miljoen rijangstigen vermijdt een half miljoen het autorijden zelfs helemaal.
- De overgrote meerderheid van de rijangstigen is van het vrouwelijke geslacht. *
(Kerncijfers Personenvervoer uitgave 2004)
* De grootste groep (95%) mensen die hulp zoekt bij het overwinnen van rijangst is vrouw. Dit kan betekenen dat vrouwen angstiger zijn op de weg dan mannen, maar zegt misschien ook iets over de moeite die mannen soms hebben om hulp te vragen.